Малта почела прво председавање ЕУ

Своје прво шестомесечно председавање ЕУ данас је преузела Малта, а њени приоритети биће миграција, јединствено тржиште, безбедност, друштвена инклузија, суседска и поморска политика.

Званичници и упућени сматрају да ће председавање Малте ЕУ бити успешно јер та мала земља која је постала чланица блока 2004. а зоне евра 2008. неће стављати домаће проблеме на врх европске агенде већ жели да без контроверзи спроводи дневни ред Европске уније и обнови поверење у европски пројекат.

Иако проширење ЕУ није наведено као један од приоритета, представник Малте у Савету ЕУ Фабијан Псаила рекао је да ће председавање те земље ЕУ бити посвећено проширењу уз оцену да ће темпо приступања Србије зависити од ње саме и њене спремности да погура отварање преговарачких поглавља.

На панелу "Од словачког до малтешког председавања Саветом: предавање штафете и проширење у доба неизвесности" крајем децембра у Београду Псаила је рекао да се Малта од почетка залаже за проширење и добре односе са суседима.

Малта ће се, када је реч о миграцијама, фокусирати на јачање и уобличавање заједничког европског система азила, трансформисање европске службе за подршку азилу у праву европску агенцију, као и на пријем избеглица у чланице ЕУ, с обзиром на приближавање истека двогодишњег рока за размештање 160.000 избеглица.

Међу приоритетима Малте у вези јединственог тржишта су коначно укидање роминга и геоблокирања, унапређење безбедности снабдевања енергијом и рад на споразуму који ће обезбедити да сваки град и село у ЕУ има бесплатан вај-фај.

У домену социјалне инклузије Малта ће посебну пажњу посветити повећању учешћа жена на тржишту рада и борби против родно заснованог насиља. Такође ће та земља организовати конференцију на министарском нивоу о LGBTQ питањима.

У политици суседства као приоритету председавања Малте ЕУ Валета ће посебну пажњу усмерити на јужно суседство ЕУ, нарочито на стабилизацију прилика у Либији, а на плану поморства на одржив и континуирани развој тог сектора.

Очекује се да се за време председавања ЕУ Малте у првој половини 2017. Британија позове на члан 50 Уговора ЕУ ради отпочињања преговора о изласку из ЕУ а у то време одржаће се и за Европу важни парламентарни избори у Холандији и председнички у Француској.

У вези Брегзита, министар спољних послова Малте Џорџ Вела рекао је у једном интервјуу да, иако Малта има блиске историјске и културне везе са Британијом, Лондон не може да рачуна да ће чланице бити блаже према тој земљи од главног преговарача за Брегзит Мишела Барнијеа кога у Лондону већ виде као изузетно оштрог.

Малта је, како се наводи на сајту председавања ЕУ те земље, иако је најмања земља ЕУ са око 423.000 становника (0,08 одсто популације ЕУ), посвећена чланица Уније и има планове и амбиције да за време председавања приближи ЕУ њеним грађанима.

За шест месеци Малта ће ротирајуће председавање ЕУ предати Естонији која је "ускочила" уместо Велике Британије након што је та земља одустала од председавања како би се посветила припремама за иступање из ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи