Напад у Истанбулу – 39 мртвих, 69 рањених

У оружаном нападу на ноћни клуб у Истанбулу током дочека Нове године убијено је 39 особа, међу којима је 16 странаца. Рањено је 69 људи. Међу страдалима нема држављана Србије, потврђено је РТС-у у Министарству спољних послова Србије. Напад извела особа одевена у костим Деда Мраза.

До напада је у 00.50 часова дошло у ноћном клубу у истанбулском насељу Бешикташ. Турски медији извештавају о 39 мртвих и 69 рањених у клубу. Међу страдалима нема држављана Србије, рекао је конзул Србије у Истанбулу Зоран Марковић. 

Министар Сулејман Сојлу изјавио је да је до сада идентификована 21 жртва и додао да је међу њима 16 странаца и пет турских држављана.

У нападу је повређено 69 особа од којих се четири налазе у тешком стању.  

"У току је потрага за нападачем терористом. Надамо се да ће брзо бити ухваћен", навео је Сојлу.

АП наводи да је Сојлу казао да је "ово био масакр, истински нехумано дивљаштво". Он је рекао да се верује да је нападач напустио ноћни клуб "у другој одећи" и да је напад извршио сам. 

Напад се догодио у популарном ноћном клубу "Реина" у истанбулској четврти Ортакој.

Турски медији су пренели да је у тренутку напада у клубу било више од 500 људи. Неки су се, када је отворена ватра, у паници бацили у воде Босфора.

Верује се да је нападач прво отворио ватру на полицију испред клуба и потом ушао унутра и наставио да пуца. 

Турски медији се у својим извештајима и даље не слажу у томе да ли је био један или двојица нападача.  

Државна агенција Анадолија јавила је да је био један нападач. Телевизија НТВ, међутим, наводи да су била двојица нападача, од којих је бар један био обучен у одећу Деда Мраза, као и да су носили оружје "дугих цеви".

Приватна агенција Доган тврди, позивајући се на изјаве очевидаца, да су нападачи "говорили арапски". 

Турски званичници су напад окарактерисали као терористички чин.

Оружани напад у Истанбулу се догодио упркос великим мерама безбедности. У самом граду је распоређено чак 17.000 полицајаца.

Ердоган: Борба до краја против свих облика тероризма

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је да ће се Турска борити до краја против свих облика напада које изводе терористичке групе и они који их подржавају.

"Као нација, борићемо се до краја и то не само против оружаних напада терористичких група и снага које стоје иза њих, већ и против економских, политичких и друштвених напада", навео је Ердоган у саопштењу, преноси Ројтерс.

Председник Турске је оценио да се оваквим "одвратним нападима чији су циљ цивили покушава стварање хаоса и дестабилизација земље".

"Као нација ћемо остати хладне главе, стати ближе једни уз друге и никада нећемо попустити пред таквим прљавим играма", навео је Ердоган.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво