Културни рат Кијева против Москве, књиге на удару

Украјинске власти су забраниле књиге за које је процењено да говоре похвално о Русији и Кремљу и да подстичу "тоталитарно мишљење", чиме је настављен културни рат Кијева против Москве.

Законом чије је доношење иницирао украјински председник Петро Порошенко "забрањују се промовисање агресорских земаља и књиге које такве земље приказују у позитивном светлу", што је јасна алузија на Русију.

Забрана се односи и на књиге које позивају на државни удар у Украјини или пропагирају рат и расну мржњу и нетрпељивост, а закон предвиђа и могућност формирања експертске групе која ће оцењивати које су руске књиге прихватљиве.

То је најновији у низу закона, а досада је телевизијама у Украјини забрањено емитовање руских програма и филмова у којима се критикују Украјина и проевропске демонстрације на Мајдану у фебруару 2014. године.

Власти у Кијеву су у августу прошле године забраниле око 40 руских књига, међу којима су и дела Едуарда Лимонова и руског ултранационалисте Александра Дугина.

Украјина је такође забранила и више десетина углавном руских уметника, али и странаца, међу којима је и француски глумац Жерар Депардије, који је 2013. постао руски држављанин, због чега га Кијев сматра "претњом по националну безбедност".

Невладине организације су осудиле те забране и оцениле их као кршење права на слободу изражавања.

Односи између Русије и Украјине су на најнижем нивоу откако је Москва у марту 2014. године прогласила Крим делом руске територије, након чега је на истоку Украјине избио оружани сукоб између украјинских снага и проруских побуњеника, у којем је погинуло око 10.000 људи.

Кијев и Запад оптужују Москву да подржава побуњенике, што Русија оштро демантује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво