Стратфор: Слом ИД у 2017. али Ал Каида ће се поново активирати

Америчка агенција "Стратфор" предвиђа да ће у 2017. бити разбијена Исламска држава, али да ће се поново активирати Ал Каида, да ће САД заоштрити односе с Кином, а поправити с Русијом, те да ће се разградња Европске уније наставити.

Старење популације у развијеном свету, технолошке иновације које гасе радна места, подизање кинеске привреде и супституција увоза те земље домаћим производима, неки су од фактора који ће драматично и трајно утицати на глобалну економију и обликовање светског поретка не само у 2017. већ и у наредним деценијама, пише "Стратфор".

У најновијој прогнози светских кретања за 2017. агенција оцењује као нереална обећања новоизабраног председника САД Доналда Трампа о повлачењу земље из мултилатералних трговинских споразума и обавеза у иностранству зарад јачања конкурентности домаће економије.

"Ревизија трговинских односа са светом на начин како то планира да уради Вашингтон могла је да се изведе пре неколико деценија. Али, то није изводљиво у садашњем глобалном поретку који еволуира, где је присутан брз технолошки напредак у производњи и где су економије, велике и мале, чврсто међусобно везане глобалним добављачким ланцима", оцењује "Стратфор".

То значи, како се наводи, да САД неће моћи да спроведу свеобухватне и нагле промене Северноамеричког споразума о слободној трговини. У ствари, чак и ако се репрограмира тај трговински споразум, земље Северне Америке ће и даље имати чвршће трговинске односе дугорочно, процењује агенција.

Аналитичари "Стратфора", међутим, сматрају да ће САД имати више простора за селективно наметање трговинских баријера према Кини, посебно у сектору металске индустрије, те оцењују да ће се ризик од нарастања трговинских чарки са Пекингом осетити надалеко и нашироко.

"Спремност Вашингтона да доведе у питање политику 'Једне Кине', коју је усвојио како би извукао трговинске уступке од Кине - доћи ће на наплату: Пекинг ће повући своје трговинске и безбедносне полуге што ће неминовно увући САД у Пацифички Театар", упозорава агенција, алудирајући на улазак САД у Други светски раст биткама на Пацифику.

Предстојећа година критична за Европу

"Избори у носећим стубовима Европске уније - Француској и Немачкој - као и могући избори у трећој по величини економији еврозоне - Италији - имаће утицај на њихове међусобне односе а угрозиће чак и опстанак еврозоне", предвиђа "Стратфор".

Агенција подсећа на своје предвиђање које износи већ годинама о томе да ће ЕУ временом распасти, те наводи да је питање у 2017. години само у којој мери ће предстојећи избори у појединим земљама убрзати дезинтеграцију.

Без обзира на то да ли на изборима 2017. победе умерене или екстремистичке снаге, "Стратфор" сматра да ће Европа и даље срљати ка распаду на регионалне блокове.

Европске поделе ће, како додаје, представљати "златну шансу" за Русе, који ће у 2017. имати прилику да сломе европско јединство према санкцијама и који ће имати више простора за консолидацију утицаја у својим пограничним областима.

"Трампова администрација ће такође можда бити склона ублажавању санкција и одређеној сарадњи у Сирији пошто покушава да ублажи сукоб са Москвом, али ће помирење наићи и на неке ограничавајуће факторе", пише "Стратфор", убрајајући у те факторе даље јачање руских одбрамбених снага и настојања Вашингтона да обузда експанзију руског утицаја.

Мировни споразум у Сирији ће, прогнозира агенција, и даље бити недостижан, Русија ће имати блиске односе са Техераном, док ће се америчко-ирански односи погоршати.

Ирански нуклеарни споразум ће бити "на испиту", јер Иран улази у изборну годину, а и долазећа америчка влада, како констатује, има много тврђи приступ према тој земљи, али ће заједнички интереси одржати оквире тог споразума на снази.

"Надметање између Ирана и Турске ће у међувремену ескалирати у северној Сирији и северном Ираку. Турска ће се фокусирати на успостављање своје сфере утицаја и сузбијање курдског сепаратизма, док ће Иран настојати да одбрани своју сферу утицаја".

Пошто војне операције разбију Исламску државу у 2017. следи јагма за територијом, ресурсима и интензивирањем утицаја међу локалним и регионалним играчима, пише "Стратфор" и прогнозира да како ИД буде војно слабила, тако ће ангажовати побуњенике, примењивати терористичке тактике и подстицати мноштво нових напада у иностранству.

"Исламска држава није једина џихадистичка група због које треба бринути. Мада је Исламска држава у фокусу, Ал Каида у тишини обнавља своје редове у подручјима као што су северна Африка и арапско полуострво, и та ће групација вероватно бити активнија у 2017 години", прогнозира америчка агенција.

број коментара 0 пошаљи коментар