Куба забранила "култ личности" после Фиделове смрти

Ниједна улица ни трг на Куби неће носити име Фидела Кастра, нити ће иједан споменик или статуа бити подигнути у његову част, што је у складу са жељом недавно преминулог лидера кубанске револуције, одлучио је парламент те земље.

Председник Кубе Раул Кастро (85) рекао је да је његов брат Фидел, пре него што је 25. новембра преминуо у 90. години, тражио да се у његову част не дижу споменици нити статуе и да се улице и зграде не називају по њему.

Кубански посланици су у уторак једногласно усвојили предлог закона којим се у дело спроводи Фиделова жеља, преноси АФП.

Званични медији још нису прецизирали какве би казне претиле онима који би прекршили нови кубански закон.

Иако је био свеприсутна фигура у животима Кубанаца откад је дошао на власт 1959, Фидел Кастро се увек противио подизању статуа са његовим ликом.

Такође је наложио да се његово име ни слика не користе у комерцијалне или рекламне сврхе.

Једини изузетак који је направио јесте дозвола уметницима да користе његово име, а није забрањено ни цитирање његових речи на политичким скуповима, напомиње француска агенција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи