Сви путници и чланови посаде ослобођени из отетог либијског авиона, отмичари се предали

Свих 118 путника и чланова посаде ослобођени су из отетог "ербаса А-320" либијске авио-компаније "Африкија ервејз". Отмичари су се предали. Први налази форензичара показали да су отмичари користили реплике оружја. Летелица са укупно 118 путника и чланова посаде отета је током лета на локалној рути од Себе до Триполија. Након преусмерења ка Малти, авион је слетео на то медитеранско острво.

18.50 - Отмичари код себе имали реплике, уместо правог оружја, навео је премијер Мускат у свом новом твиту, наводи Ројтерс.

15.45 – Отмичари су се предали, сви путници и чланови посаде су ослобођени.

15.15 – Један од отмичара авиона је за либијску телевизију рекао да је лидер прогадафијевске партије, преноси Ројтерс.

15.07 – Премијер Малте Џозеф Мускат је на Твитеру објавио да су у авиону поред отмичара пар путника и део посаде либијске авио-компаније.

14.55 – Свих 118 путника и чланова посаде је пуштено из отетог авиона.

14.25 – Из отетог авиона ослобођено око 65 путника од укупно 111, јавља Тајмс ов Малта.

13.55 – Пуштена прва група путника, у којој су углавном жене и деца.

13.30 – Малтешки и либијски безбедњаци преговарају са отмичарима, наводи Тајмс оф Малта

12.45 – Сви летови са аеродрома на Малти су отказани или се преусмеравају. 

12.20 – Отмичар прети да ће разнети летелицу уколико не буду испуњени његови захтеви.

Пошто су се отмичари авиона предали, свих 118 путника и чланова посаде је пуштено из отетог авиона либијске компаније "Африкија ервејз", који је слетао у ту острвску земљу, јавља Тајмс оф Малта. Отмичари су виђени како напуштају авион и предају се војницима.

"Отмичари су се предали, претресени су и одведени у притвор", на Твитеру је написао малтешки премијер Џозеф Мускат, који је пре тога објавио да су последњи чланови посаде авиона које су отмичари држали као таоце ослобођени заједно са њима

Мускат је тада навео да је пуштено 109 путника и део посаде. Он је саопштио да је међу путницима отетог авиона било и новорођенче.

У авиону "Африкије", на локалној линији Себа-Триполи било је 111 путника, 82 мушкараца, 28 жена и једна беба.

Један од двојице отмичара је за либијску телевизију рекао да је вођа прогадафијевске странке. Ројтерс преноси и изјаву неименованог либијског посланика који је разговарао са једним од путника, да су отмичари захтевали оснивање прогадафијевске странке у тој земљи.

Тајмс оф Малта је раније објавио да је отмичар, који тврди да има ручну бомбу, присталица убијеног либијског вође Муамера ел Гадафија.

Премијер Малте изјавио је да су отмичари либијског авиона користили лажно оружје.

Како преносе агенције, Мускат је на свом Твитер профилу написао да су први налази форензичара показали да су отмичари користили реплике оружја.

Пилот је покушао да слети у Триполи, али отмичари то нису дозволили, јавио је Ројтерс, позивајући се на речи неименованог званичника. 

Мускат је раније написао на Твитеру да је информисан о "потенцијалној отмици" и да су "безбедносне и спасилачке операције спремне".

Током талачке кризе, локалне власти су обавестиле путнике да су сви летови отказани или преусмерени ка италијанском граду Катанији.

Последњи сличан инцидент догодио се на Малти 1985. године када је авион "Иџиптера" преусмерен на острво. Инцидент је окончан масакром – страдале су 62 особе пошто су египатски командоси упали у авион.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи