Трамп за вето на УН резолуцију против јеврејских насеља

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп позвао je председника Барака Обаму и од њега затражио да Америка уложи вето на резолуцију Савета безбедности УН о јеврејским насељима на Западној обали.

Египат је прошле ноћи поделио нацрт резолуције против јеврејских насеља о коме ће Савет безбедност УН гласати данас.

Доналд Трамп је у саопштењу навео да ће се мир између Израелаца и Палестинаца постићи само кроз директне преговоре, а не принудом институција УН, пренели су израелски медији.

Трамп је упозорио да ће, уколико резолуција буде усвојена, тај потез бити нефер према израелској страни и ставити Израел у подређени положај у будућим преговорима.

Након што је нацрт резолуције подељен, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је позвао САД да уложи вето на ту "антиизраелску резолуцију".

Раније данас француска амбасадорка у Израелу Елен ле Гал рекла је да је тај документ уравнотежен и поклапа се са позицијом њене земље и да она очекује да је Француска подржи.

Амбасадорка Ле Гал је такође рекла да је израелска политика насељавања, а посебно предлог закона о легализацији дивљих насеља разлог због кога су Египат и међународна заједница промовисали резолуцију у СБ УН.

Поменула је и да су изјаве неких израелских министара да би ваљало покренути талас изградње у насељима и одустати од решења о две државе у сукобу с Палестинцима такође подстакле поменуту резолуцију.

У њој се захтева окончање изградње јеврејских насеља на окупираној Западној обали и проглашава да су сва постојећа насеља нелегална и представљају флагрантно кршење међународног права.

Већи део међународне заједнице сматра јеврејска насеља нелегалним и препреком за мир.

Израелска војска је освојила Западну обалу заједно с источним Јерусалимом у шестодневном рату 1967. године, када је освојен и појас Газе.

У више од 130 насеља на Западној обали и у источном Јерусалиму живи око 600.000 Јевреја. Палестинци намеравају да на тим територијама оснују своју државу, а да источни Јерусалим буде главни град.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво