ЕУ Обзервер: Јавна брука - бивша комесарка Крус обманула ЕУ

Европска унија је саопштила да је бивша комесарка за дигиталну агенду Нели Крус прекршила правила ЕУ, након што је откривено да није пријавила да ради за једну офшор компанију на Бахамима у време док је била на функцији европског комесара. Како пише "ЕУ Обзервер", ова јавна брука, не повлачи за собом никакве правне последице.

Нели Крус, која је била комесарка од 2004. до 2014. године, два пута је прекршила институционална правила, утврдила је Европска комисија.

Прво, "пропустила" је да пријави, када је преузела дужност комесара 2004. године, да истовремено обавља функцију директора у офшор компанији "Минт Холдингс". У тој фирми је била од 2000. до 2009. године, наводи ЕУ Обзервер.

Ове податке су још у септембру објавили Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) и једна група штампаних медија.

Убрзо након тога, Крус је послала Комисији ажурирану изјаву о приходима, у коју је укључила и зараду коју није пријавила пре одласка са позиције у ЕУ крајем 2014. године.

У међувремену, она је примала од ЕУ такозвану прелазну накнаду на коју бивши комесари имају право три године након што им престане функција, или док не зараде толико новца који одговара износу накнаде.

Европска комисија је затражила у октобру од свог ад хок етичког одбора да истражи случај Крусове. Одбор је предао свој извештај 16. новембра, на основу којег је комисија донела закључке.

Извршни орган власти ЕУ је саопштио да је Крус, прво, прекршила кодекс понашања комесара, и друго, да "није поступила са потребном пажњом" прекршивши пропис о приходима комесара.

Након што је бивша комесарка признала да има сакривен приход док прима прелазну накнаду, комисија је "одмах добила назад новац и на тај начин спречила било какав финансијски губитак за буџет Уније".

У одлуци комисије је такође наведено да су износ који Крус није пријавила, када је пропустила да то учини, и сума коју је вратила поверљив податак.

Европска комисија је закључила да "нема довољно елемената ни правног основа" да се обрати Суду правде ЕУ или да тражи финансијску казну. Зато је одлучено да Нели Крус само "заслужује укор", преноси ЕУ Обзервер.

ЕУ правила о државним функционерима налажу да они "не могу обављати било коју другу професионалну активност, било да је она плаћена или не", за време мандата у европским органима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво