Анкара: Алтинташ избегао контролу, пуцао 11 пута

Турска полиција је ухапсила четири особе, укључујући оца и брата атентатора на руског амбасадора Андреја Карлова. Мевлут Мерт Алтинташ испалио укупно 11 хитаца, од којих је девет погодило Карлова.

Истражитељи турске полиције, чекајући да им се прикључи посебан руски тим, склопили су део слагалице везане за план Мевлута Мерта Алтинташа да убије руског амбасадора у Анкари Андреја Карлова.

Алтинташ је, неколико сати пре убиства Карлова, ушао у собу у хотелу који се налази преко пута галерије у насељу Чанкаја у Анкари, где је обавио последње припреме за акцију. Собу у хотелу резервисао је још 14. децембра.

У хотелској соби 214, Алтинташ се обријао и обукао црно одело, да би затим, наоружан пиштољем са два резервна шаржера муниције, одшетао до оближње галерије где је чекао отварање изложбе и долазак руског амбасадора.

Турски истражитељи су потврдили да је Алтинташ избегао рендгенску контролу на улазу у галерију тако што је ушао на споредни улаз, а захтев обезбеђења да ипак прође контролу одбио је показујући полицијске исправе.

Према првом извештају форензичара у Анкари, Алтинташ је испалио укупно 11 хитаца, од којих је девет погодило руског амбасадора. Носио је пиштољ "чаник 55", турски производ настао на основу чешког ЦЗ-75.

У психолошком профилу, који су турски истражитељи начинили десетак сати после атентата, наводи се да је Алтинташ био "стидљива, тиха и асоцијална особа".

Његов ујак је својевремено добио стипендију од фирме наводно повезане са турским државним непријатељом број 1, Фетулахом Гуленом, наводе медији у Анкари.

Непосредно после атентата, полиција је привела неколико чланове породице Мевлута Мерта Алтинташа, укључујући његовог оца и брата.

Турски високи државни званичник, који није желео да му се наведе име, описао је убиство као "потпуно професионално" и да то "није акција једног човека" и рекао да је напад добро испланиран. 

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је америчком државном секретару Џону Керију да Анкара и Москва верују да иза убиства стоје следбеници муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, наводе данас извори из турског министарства. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво