Валенса: Избаците Пољску из ЕУ

Бивши пољски председник и добитник Нобелове награде за мир 1983. године Лех Валенса, иако је ушао у 74. годину, не одустаје од борбе и има још један политички циљ – да сруши режим, објавио је портал "Политико".

На путу сам ка вечности, али докле год имам снаге, не желим да дозволим уништавање Пољске", рекао је Валенса за бриселски портал.

Велики противник пољског лидера Јарослава Качињског казао је да актуелна власт са председником на челу крши уставне принципе, законе земље и принцип поделе моћи.

"Он је опасан и неодговоран. То неће изаћи на добро", рекао је Валенса.

Иако је дуго боравио на политичкој маргини, без озбиљније подршке у својој земљи још од повлачења 1995. године, некадашњи лидер жели да створи нови покрет и на референдуму обори владу и затражи нове изборе.

Такође тражи од Европске уније да буде још оштрија према његовој земљи, иако су из Европске комисије већ стигле критике због угрожавања правне државе и системског ограничавања аутономије Уставног суда у тој земљи.

"Не волим да говорим против Пољске, али немам избора. Мора бити овако – ако си у неком клубу, али се не уклапаш, онда те избаце. То што би нам ускратили право гласа у Европској унији није довољно, морају да нас избаце", сматра Валенса.

Пољске власти су иначе већ одбациле критике и захтеве ЕК, а поручили су и да су "завршили сарадњу" са Саветом Европе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи