Венецуела продужила употребу новчанице од 100 боливара

Влада Венецуеле продужила је употребу највеће новчанице од 100 боливара до 2. јануара идуће године, пошто је изненадна одлука да се она повуче изазвала несташицу готовине и подстакла протесте, али и пљачке.

Венецуелански председник Николас Мадуро рекао је синоћ у телевизијском обраћању да је одлука да се продужи важност ове новчанице донета зато што је "саботажом" спречено да се на време припреми обећана замена већом деноминацијом.

Венецуела је захваћена највишом инфлацијом на свету, рачуна се да је она тренутно 500 одсто, због чега је Мадуро прошле недеље изненада најавио да ће новчаница од 100 боливара бити замењена већом новчаницом, од 500 боливара.

Стара новчаница је према првој одлуци престала да важи у петак, међутим веће банкноте нису стигле до банака и банкомата због чега су људи морали да се ослањају на кредитне картице, банковне трансфере или да покушају да купују основне ствари великим количинама ситнијих новчаница, које вреде мање од једног америчког цента.

Бесни због још једне компликације у земљи која већ пролази кроз разне несташице становници су кренули у протесте, али и пљачке у најмање шест градова у петак.

У Каракасу демонстранти су махали својим новчаницама од 100 боливара и узвикивали "безвредне су", на шта је полиција реаговала сузавцем. Према наводима власти 32 људи је приведено а један је повређен.

Мадуро је такође привремено затворио границу с Колумбијом и Бразилом да спречи "мафију" која гомила боливаре. Критичари су исмевали помисао да би гангстери чували своје богатство у валути која најбрже девалвира на свету.

Целе протекле недеље Венецуеланци су чекали у дугим редовима да замене новчанице од 100 боливара које је требало ускоро да постану неважеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво