Јак земљотрес погодио Папуа Нову Гвинеју, упозорење на цунами

Земљотрес јачине осам степени по Рихтеровој скали погодио је област Папуа Нова Гвинеја, Индонезију, Науру, Соломонска острва и околне области. Пацифички центар за упозорење на цунами саопштио је да су после овог потреса могући опасни таласи цунамија у широкој зони.

Земљотрес је погодио слабо насељено подручје код обале Папуе Нове Гвинеје које се налази 157 километара источно од Рабаула, саопштио је Амерички геолошки завод, преноси Ројтерс.

Потрес се догодио на дубини од 103 километара, а извештаја о евентуалној штети и жртвама још увек нема.

Упозорење на цунами односи се на регион Папуа Нове Гвинеје, док је претходно упозорење да би цунами могао да погоди делове Индонезије, Соломонских острва, Науру, Чук и Вануату повучено.

"Примећени су таласи цунамија", саопштио је Пацифички центар за упозорење на цунами, наводећи да су могући таласти висине између једног и три метра дуж неких делова обале Папуа Нове Гвинеје.

Центар такође наводи да су таласи цунамија могући у наредна два сата, преноси Ројтерс.

Нови Зеланд је такође повукао раније упозорење на цунами, док су Хаваји и Аустралија саопштили да њихове обале нису угрожене.

Жтељима приобалних делова ових земаља, као и туристима препоручује се да избегавају одлазак на плаже.

Острво Папуа у Новој Гвинеји налази се у пацифичком "ватреном прстену", вулканском подручју, због чега су ту чести земљотреси, цунамији и ерупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво