Нови напад у Турској – у експлозији аутобуса 13 мртвих, 56 повређених

У експлозији аутобуса у граду Кајсерију у средишњој Турској погинуло је 13 војника, а 56 повређено. Војска наводи да међу повређенима има и цивила, преноси Ројтерс. Ухапшено седам особа. Курдистанска радничка партија одговорна за напад, рекао турски председник Ердоган.

Потпредседник турске владе Вејси Кајнак рекао је у међувремену, у телевизијској изјави, да је напад аутомобилом-бомбом изведен на аутобус који је превозио војнике,  преноси Ројтерс.

Исти званичник је рекао да јутрошња експлозија подсећа на напад који је прошле недеље изведен испред стадиона у Истанбулу.

Турска телевизија НТВ је јавила да је аутобус превозио цивиле и војнике ван дужности и да се експлозија догодила у близини аутобуске станице у кампусу Универзитета Ерчијес у Кајсерију.

Војници су имали дозволу да напусте зграде војне команде за тај дан, навела је војска у саопштењу.

Повређени су одмах пребачени у болницу, али могуће је да има и цивила међу повређеним, додаје се у саопштењу. 

Турске власти су до сада привеле седам и трагају за још пет особа у вези са јутрошњим нападом аутомобилом бомбом на аутобус у граду Кајзери, саопштио министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу, преноси Ројтерс.  

Турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о нападу је информисао начелник Генералштаба турске војске Хулуси Акар. 

Ердоган је рекао да је Курдистанска радничка партија (ПКК) одговорна за напад у Кајсерију, јавља Ројтерс. 

Турски председник је саопштио да је за напад одговорна "сепаратистичка терористичка организација", додавши да такви напади нису независни од развоја догађаја у Ираку и Сирији. 

Кајсери је један од главних градова средишње Турске, кључно индустријско средиште које се, иначе, сматра мирном облашћу.

Налази се западно од југоисточних подручја земље где су протеклих месеци вођене борбе између курдских екстремиста и безбедносних снага.

До најновијег инцидента је дошло недељу дана након што је у двоструком бомбашком нападу курдских екстремиста испред стадиона у Истанбулу убијено више од 40 људи, а рањено најмање 100.

У Турској је током ове године изведен низ погубних бомбашких напада, за који се криве и џихадисти и курдски екстремисти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије