Кинези запленили амерички подводни дрон

Кинеска морнарица запленила амерички подводни дрон у Јужном кинеском мору, преноси "Ројтерс". САД упутиле званични демарш Пекингу.

Ратни брод кинеске морнарице запленио је подводни дрон који je амерички океанографски брод спустио у међународне воде Јужног кинеског мора, због чега су САД упутиле званични демарш Кини уз захтев за враћање подводног дрона, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника америчког министарства одбране.

Наводи се да се тај инцидент, први такве природе у новијој историји, догодио јуче северозападно од залива Субик, који се налази на западној обали филипинског острва Лузон, баш у тренутку када се брод америчке морнарице "Боудич", за који амерички званичник наводи да служи за океанографска истраживања, спремао да на површину извуче подводно возило без људске посаде.

"Подводно возило без људске посаде је у складу са законима вршило војна истраживања у водама Јужног кинеског мора", рекао је званичник и додао да је на дрону било "јасно обележје на енглеском језику да га не треба вадити из воде – да је имовина САД".

Ројтерс наводи да ће "заплена дрона појачати забринутост због већег кинеског војног присуства и агресивног става у спорним водама Јужног кинеског мора, који укључују милитаризацију војних испостава".

Амерички званичник је навео да су "Кинези потврдили да су примили демарш, али да нису одговорили на њега".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво