Валенса: Избаците Пољску из ЕУ због Качињског

Легендарни вођа отпора Пољака комунистичком режиму, бивши пољски председник Лех Валенса апеловао је на Европску унију да избаци из својих редова ту земљу, јер је то једини начин да се спречи лидер владајућих пољских конзервативаца Јарослав Качињски да уништава Пољску.

Валенса истиче да не воли да говори лоше о Пољској, али да нема избора.

"Мора да буде тако да ако улазиш у неки клуб, а не поштујеш после његова правила, па те клуб избаци. Губитак права гласа у Европској унији, то је мало. Морају да нас избаце", нагласио је Валенса, јављају пољски медији.

Према оцени Валенса за недељник Политико, избацивање Пољске из ЕУ је једини начин да се спречи владајућа конзервативна странка Право и Правда и њен лидер Јарослав Качињски да газе Устав и подривају демократске стандарде.

Валенса је, на 35. годишњицу увођења ванредног стања у Пољској када је војна влада спаса 1981. године извела тенкове на улице и интернирала око 3.000 активиста опозиције и дисиденте на челу са Валенсом али не и Качињског, рекао јавно да је то што раде Качињски и његови конзератвици горе него зло што су Пољској нанели комунисти.

"Сматрам да су издајице, штеточине и једног дана ће им бити суђено. Још мало. Ја им то гарантујем зато што толика зла нису Пољској нанели ни комунисти", рекао је Валенса пољској телевизији ТВН24.

Истиче да је посебно бесан зато што конзервативци Качињског користе перфидно католичку веру за своје циљеве.

У разговору за Политико Валенса је подсетио да је Пољска једна од чланица ЕУ која је највише профитирала и променила се након пада гвоздене завесе 1989. године.

"Пољска је максимално искористила своје шансе и завршила транзицију успехом", сматра Валенса и наглашава да су пољски политичари током транзиције направили једну огромну грешку - заборавили су на људе и да обичним људима треба помагати.

ЕУ је против Пољске покренула почетком године нови механизам процене угрожености правне државе због контроверзних реформи које последњих годину дана откако су дошли на власт спроводе конзервативци Качињског.

Такође, ЕК је критиковала блокирање рада Уставног суда, подржављење јавног радио и телевизијског сервиса и агенције ПАП, чистке и непотизам у државној управи, покушаје потпуне забране абортуса и друге реформе конзервативаца који у оба дома имају комотну већину.

Иако је процедура узнапредовала тако да ЕУ може да Пољској одузме право у ЕУ, у Бриселу не постоји политичка воља да се спор са властима у Варшави у садашњим кризним тренуцима ЕУ баш толико заоштри.

Поред тога, одузимање права гласа Пољској највероватније би настојала да блокира Мађарска, како је неколико пута изјавио савезник Качињског, мађарски премијер Виктор Орбан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара