Нова ескалација односа Турске и Аустрије

Након захтева Аустрије да се замрзну приступни преговори Турске са Европском унијом и блокаде одлуке у Савету министара спољних послова ЕУ, заоштриле су се тензије између Анкаре и Беча.

Турска је најавила отворени курс конфронтације против Аустрије, а аустријски канцелар Кристијан Керн критиковао је реакцију Анкаре као "претерану".

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу оштро је напао Аустрију због вета министра спољних послова Себастијана Курца који је уложио на заједничку декларацију ЕУ о приступним преговорима Турске.

Чавушоглу је најавио да ће сада "на свим нивоима наступати против Аустрије".

"Нећу дискутовати са Аустријом, земљом чији је парламент донео одлуке против нас, а и њихови медији негативно извештавају о нама", рекао је Чавушоглу турским медијима.

Министар за европска питања Турске Емер Челик критиковао је Беч и нагласио да Аустрија саботира ЕУ.

Министри иностраних послова ЕУ нису успели да се договоре око заједничке декларације о приступним преговорима са Турском.

Као једини шеф дипломатије Курц је блокирао одлуке о проширењу и приступне преговоре са Турском.

Тражио је замрзавање приступних преговора са Турском, што су друге државе одбиле.

Аустријски канцелар стао је иза шефа дипломатије и нагласио да његово деловање није никаква провокација, већ се ради о ставу Аустрије.

Истовремено је констатовао да је пропао покушај Аустрије да у ЕУ нађе савезнике.

Када је реч о Турској, Керн истиче да је став Аустрије да приступање те земље ЕУ не долази у обзир.

Међутим, наглашава да је став и да је Турска важан партнер, на пример по питању економске и безбедносне политике, али и по питању избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво