Евакуација из Алепа прекинута, побуњеници демантују Москву

Операција евакуације цивила и бораца из последњих делова Алепа који су били под контролом побуњеника, обустављена је данас, наводе сиријски безбедносни извори. Москва, с друге стране, тврди да је евакуација завршена што је изазвало оштар одговор побуњеника. "Неки цивили су евакуисани, али нико од побуњеника", напомиње представник групе Фастаким.

Државна сиријска тв станица је јавила да се то догодило пошто су побуњеници отворили ватру на коридор којим се обавља евакуација и зато што су милитанти, супротно договору, покушали да са собом поведу таоце.

Позивајући се на изјаве сведока, Ројтерс јавља да су се чуле најмање четири експлозије на локацији са које крећу аутобуси за евакуацију.

Сиријска државна телевизија Ел Ихбарија такође извештава да су побуњеници прекршили договор с владом јер су покушали да током евакуације поведу и људе које држе као затворенике.

Руско министарство одбране је у међувремену објавило да је евакуација побуњеника и чланова њихових породица из Алепа завршена.

Министарство је навело да је више од 9.500 људи, међу којима 4.500 бораца и 337 рањених, напустило део града који је под контролом побуњеника, истичући да су све жена и деца евакуисани, наводи Интерфакс.

Поводом овог саопштења руском министарства огласили су се и сиријски побуњеници. Како наводе, евакуација из источног Алепа далеко је од завршене.

"Само рањени и неки цивили су евакуисани. Нико од побуњеника није. Само су евакуисана три конвоја", рекао је представник побуњеничке групе Фастаким, Закариа Малахифји.

Конвој са евакуисанима из источног Алепа кренуо је да се враћа натраг у смеру енклаве коју су до скора држали побуњеници, након што је евакуација заустављена, јавио је Ројтерс са лица места. 

Хуманитарцима речено да напусте град 

Светска здравствена организација саопштила је да је хуманитарним организацијама без икаквог објашњења речено да напусте источни Алепо, након што је суспендована евакуација из тих делова града.

Представница СЗО у Сирији Елизабет Хоф је на брифингу за новинаре рекла да претпоставља да је та порука дошла од Руса који надгледају ту област, преноси Ројтерс.

Она је рекла да њен тим из источног Алепа није имао контакт са сиријским властима.

Хоф је навела и да је према подацима СЗО, до седам часова јутрос 194 евакуисаних стигло у осам препуних болница.

"Пацијенти имају мождана оштећења, као и оштећења очију, док се други лече од хроничних болести, као што је дијабетес", каже представница СЗО.

Операција евакуације цивила и побуњеника почела је у четвртак, а досад је евакуисано око 8.000 људи, навели су турски званичници. 

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу објавио је на Твитеру да је у пет конвоја евакуисано више од 7.000 цивила, пренео је Ројтерс.

Међународни комитет "Црвеног крста" је саопштио да би операција могла да траје данима.

Алеп су досад напустила три конвоја са рањеним цивилима, борцима и њиховим породицама, а у граду су још десетине хиљада људи заробљене у граду.

"Око 3.000 цивила и више од 40 рањених, међу којима има и деце, евакуисано је", рекла је шефица Међународног "Црвеног крста" у Сирији Маријана Гасер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије