Пауер: У Алепу као у Сребреници, Чуркин: Нисте Мајка Тереза

На седници Савета безбедности УН о ситуацији у Сирији протекле ноћи је дошло до вербалног сукоба између руског амбасадора Виталија Чуркина и представнице САД Саманте Пауер, која је ситуацију у Алепу упоредила са масакром у Сребреници, а руски амбасадор јој је узвратио како "није Мајка Тереза".

Чуркин је, на оптужбе Пауерове да се у сиријском граду Алепу чине злочини над цивилима, рекао да америчка амбасадорка није у позицији да наступа "као да је Мајка Тереза" јер, како је истакао, представља земљу са слабим резултатима на пољу поштовања људских права, преноси Тас.

Саманта Пауер је, говорећи на синоћној седници у Њујорку, упоредила ситуацију у Алепу са озлоглашеним злочинима над цивилима, укључујући хемијски напад на Курде у ирачкој Халабџи 1988, геноцид у Руанди 1994. и сребренички масакр 1995, наводи руска агенција.

Руски амбасадор, који је известио Савет о ослобађању Алепа, поручио је на то Пауеровој да "не изгуби из вида коју земљу представља".

"Сетите се резултата своје земље пре него што почнете да износите мишљење са позиције моралне или било које друге врсте надмоћи. Историја и Бог ће просудити ко је за шта крив", рекао је Чуркин.

Он је такође указао на улогу коју је "западни трио" играо у ескалацији сиријске кризе и инвазији САД на Ирак 2003. године, што је довело до формирања Исламске државе, наводи Тас.

Саманта Пауер је на седници оштро критиковала владу сиријског председника Башара ел Асада и њене подржаваоце, оптуживши провладине снаге да убијају цивиле на улицама Алепа.

"Ваше снаге и ваши пуномоћници изводе те злочине. Ваше барел-бомбе, минобацачи и ваздушни удари омогућили су милицији у Алепу да опколи десетине хиљада цивила у вашем све ужем обручу", закључила америчка амбасадорка у СБ УН.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво