Кина: Трампово игнорисање политике једне Кине угрозиће мир

Било каква промена у политици САД која би водила ка формалном признавању Тајвана и нарушила принцип "једне Кине" озбиљно ће угрозити мир и стабилност у Тајванском мореузу и поткопати односе између Пекинга и Вашингтона, упозорио је портпарол кинеске владе.

"Политика једне Кине је важан политички темељ односа између Кине и САД и камен темељац мира и стабилности у Тајванском мореузу. Уколико се тај темељ поремети или подрије, не може бити говора о здравом и стабилном развоју односа између САД и Кине", рекао је новинарима портпарол Ан Фенгшан, јављају агенције.

Овај коментар Канцеларије кинеске владе за питања Тајвана уследио је након што је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп протеклог викенда изјавио да се не осећа обавезаним политиком "једне Кине" уколико САД не могу да добију олакшице од Пекинга на пољу трговине и у другим областима, преноси АП.

Трамп је, претходно, направио дипломатски преседан телефонским разговором са тајванском председницом Цаи Инг вен 2. децембра.

У складу са политиком "једне Кине", САД одржавају само незваничне односе са Тајваном.

Иако САД не оспоравају право Пекинга на суверенитет над Тајваном, Вашингтон за Тајван остаје главни извор оружја, са одобреном продајом оружја у вредности од 14 милијарди долара од 2009. године, а законом је обавезан да претње по тајванску безбедност сматра "веома забрињавајућим", закључује америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара