Сиријска војска преузела пуну контролу над Алепом

Сиријска војска и њени савезници су преузели пуну контролу над свим окрузима у Алепу, пошто су се побуњеници повукли из града, саопштио је неименовани извор из сиријске војке.

Одбрана побуњеника је јуче сломљена, што је омогућило велико напредовање сиријске војске у више од половине преосталих делова Алепа, који су били под контролом побуњеника, и довело до повлачења побуњеника у неколико округа на западној обали реке, преноси Ројтерс.

Сиријска војска и њени савезници су пред проглашењем победе у Алепу, рекао је раније извор у сиријској војсци, пошто су побуњеници у том сиријском граду данас сведени на веома малу територију коју непрестано засипају бомбе.

Ројтерсов извештач из зоне која је под контролом сиријске владе, јавља да се бомбардовање побуњеничке зоне у Алепу јуче наставило без престанка, док један цивил који је тамо "заглављен" описује ситуацију као "судњи дан".

"Борбе у источном Алепу требало би да брзо буду окончане. Побуњеници немају много времена. Мораће да се предају, или ће умрети", рекао је новинарима у Алепу генерал Заид ел Салех, начелник безбедносног комитета владе за тај сиријски град.

Сиријска опсерваторија за људска права је саопштила да је 60 људи, укључујући цивиле и борце, убијено јуче гранатама или из ватреног оружја, када је сиријска војска извела јуриш на неколико квартова под контролом побуњеника у Алепу.

Побуњеници су се јуче поподне повукли из свих четврти на источној страни реке која протиче кроз Алеп, након што су протекле ноћи изгубили кварт Шеик Саид, на југу мале територије која је остала у њиховим рукама – наводи Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону.

Побуњеничка енклава, која се брзо смањује, преполовила се за само неколико сати, а директор Опсерваторије Рами Абдул Рахман рекао је да долази крај бици за Алепо.

У дистриктима које су заузеле владине снаге, војници су већ почели да славе пуцајући у ваздух, а возачи трубе сиренама најављујући победу, показују снимци које је објавила сиријска државна телевизија.

Руско Министарство одбране је јуче саопштило да је 728 побуњеника положило оружје у протекла 24 сата и да су прешли у западни део Алепа, и да је 13.346 цивила у том истом периоду напустило дистрикте под контролом побуњеника у Алепу.

Иако би пад Алепа задао огроман ударац побуњеницима који покушавају да сиријског председника Башара ел Асада свргну с власти, Асад би и даље био далеко од успостављања контроле у целој земљи, будући да велики делови Сирије остају у рукама побуњеника, а Исламска држава је у недељу поново заузела древни град Палмиру, закључује Ројтерс.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи