Трамп: Смањићу трошкове најскупљег програма Пентагона

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп најавио је да ће смањити трошкове најскупљег програма за наоружање Пентагона "Здружени јуришни ловац", који предвиђа замену постојећих авиона борбеним авионима "Ф-35 лајтиниг II", када званично уђе у Белу кућу.

"Програм Ф-35 и његови трошкови су ван контроле. Милијарде долара може да буде и биће сачувано за војне набавке након 20. јануара", навео је Трамп на свом налогу на Твитеру.

Трамп је своје коментаре изнео у време када амерички министар одбране Еш Картер борави у посети Израелу, коме ће бити испоручена прва два борбена авиона "Ф-35 лајтнинг II", преносе агенције АП и АФП.

Према проценама, трошкови тог програма износе скоро 400 милијарди долара.

Израел је међу малобројним савезницима САД који ће добити авионе.

"Ф-35 лајтнинг II" је једномоторни вишенаменски борбени авион пете генерације са умањаном уочљивошћу.

Произашао је из експерименталног авиона X-35, који је победио на конкурсу у програму "Здружени јуришни ловац".

Реч је о програму развоја и набавке авиона, којим би се заменио велики број постојећих ловаца, јуришника у војскама САД, Велике Британије и Канаде и њихових савезника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво