Кремљ: Несарадња САД допринела губитку Палмире

САД не желе да сарађују, а то би нам омогућило да ефикасније избегавамо такве нападе терориста, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков поводом пада древног сиријског града Палмире у руке ИД.

Дмитриј Песков је изјавио да је неспремност САД да сарађује са Москвом у Сирији допринела губитку Палмире.

Песков је истакао да су многи из борби Исламске државе, који су учествовали у нападу на Палмиру, недавно напустили ирачки град Мосул, пренео је АП.

Исламска држава је јуче поново заузела Палмиру, након повлачења сиријских оружаних снага из тог пустињског града на истоку Сирије, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Џихадисти су великом брзином поново преузели контролу над древним градом, после јуриша на северно предграђе, и освојили чувену тврђаву изнад западног дела Палмире, наводи француска агенција.

Новинска агенција Амак, која је повезана са ИД, такође је известила да је ИД поново успоставила "потпуну контролу" над градом, након заузимања замка који се налази на стратешком узвишењу изнад града.

У нови јуриш су џихадисти ИД кренули убрзо пошто су се у зору повукли из Палмире после снажних руских ваздушних удара, само неколико сати након што су протекле ноћи ушли у тај древни град, одакле су протерани пре девет месеци, саопштила је раније Сиријска опсерваторија за људска права.

Џихадисти Исламске државе су уништили бројне споменике током 10-месечне окупације Палмире, древног Тадмора, града који је на Унесковој листи светске културне баштине, подсећа Би-Би-Си.

Храмови стари два миленијума, Тријумфална капија и друге знаменитости, остале су у рушевинама.

Џихадисти су у мају прошле године заузели више градова у провинцији Хомс, укључујући Палмиру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво