УН: Стотине мушкараца нестале у Алепу, цивили као пиони

Према информацијама званичника УН, стотине мушкараца су нестале у Алепу приликом преласка са територије побуњеника на ону коју контролишу снаге сиријске владе, док побуњеници "користе цивиле као пионе".

Режимске снаге су од побуњеника преузеле најмање 93 одсто територије у источном делу тог града, преносе светски медији.

Наводи се да је на брифингу за новинаре у Женеви портпарол Високог комесара за људска права УН Руперт Колвил изјавио да се до 100.000 људи налази као у клопци у подручјима источног Алепа, а она се "све више смањују".

Колвил је рекао да су УН дошле до доказа о "стотинама" мушкараца за које је наведена могућност да су нестали након преласка у подручја под контролом владе, да су одвајани од породица и одвођени на саслушање, и да су им одузимана лична документа.

Портпарол Високог комесара за људска права УН је такође рекао да постоје извештаји да побуњеници спречавају људе да пребегну на сигурно подручје и да користе "цивиле као пионе".

Руска војска је саопштила да је помогла да око 10.500 цивила, међу којима је доста деце, напусти источни део сиријског града Алепа, који је под контролом побуњеника.

Војни центар за помирење у Сирији тврди и да је 14 екстремиста положило оружје и да су амнестирани, пренео је АП.

Руска војска наводи и да су њихови стручњаци рашчистили површину од шест хектара у Алепу од мина.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров јуче јеобјавио да је сиријска војска обуставила активне војне операције у источном Алепу због великог напора који се предузима на уклањању цивила из града.

После тога је уследио телефонски разговор Лаврова и државног секретара САД Џона Керија о ситуацији у Алепу.

Они су се сложили да наставе разговоре о прекиду ватре, како би омогућили да хуманитарна помоћ стигне до цивила, изјавила је портпаролка Беле куће Елизабет Тридо.

Сложили су се и да наставе дискусију о прекиду ватре, како би хуманитарна помоћ била достављена цивилима, али и како би се из града безбедно извели они који то желе.

Лавров је најавио и да ће се у Женеви у суботу одржати технички разговори у којима ће учествовати Русија, амерички војни експерти, дипломате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи