Герт Вилдерс крив за дискриминацију, али без казне

Лидер Слободарске партије и посланик холандског парламента Герт Вилдерс проглашен је пред судом кривим за дискриминацију и подстицање мржње против Мароканаца, али му казна није изречена.

Суд је навео да су његови антиисламски коментари неприхватљиви, а председавајући Хендрик Стенхуис је рекао да казна неће бити изречена јер то што је проглашен кривим "довољна је казна за демократски изабраног посланика". Тужилаштво је захтевало да буде кажњен са 5.000 евра.

Лидер Слободарске партије и посланик холандског парламента рекао је да пресуда против њега представља покушај да буде ућуткан уочи избора у марту, поручивши да се то, међутим, неће десити.

"Никада нећу ућутати", истакао је Вилдерс у видео поруци, пошто није присуствовао изрицању пресуде, преноси АП. Вилдерс је навео да ће за нешто више од три месеца у Холандији бити одржани избори, а овај судски процес је називао "политички мотивисаном шерадом".

Одлука суда је покушај да се "неутралише лидер највеће и најпопулариније опозиционе партије у Холандији", навео је Вилдерс, пренео је Ројтерс.

Вилдерсов адвокат је најавио да ће се жалити на пресуду.

Герт Вилдерс није присуствовао изрицању пресуде

Убрзо после пресуде на Твитеру је објавио – "Без обзира на пресуду, наставићу да говорим истину о мароканском проблему и у томе ме неће зауставити ниједан судија, политичар или терориста".

Случај против Вилдерса, који је 2011. године ослобођен оптужби за вређање ислама, односи се на његове коментаре уочи и после локалних избора 2014. године.

Вилдерс је, наиме, на једном од партијских састанака упитао присталице да ли би желели мање Мароканаца у Холандији, на шта је добио одговор: "Мање! Мање! Мање!". "Побринућемо се за то", узвратио је Вилдерс присталицама.

Вилдерс (53) је током суђења истицао да није расиста.

"Данас сам пред вама сам, али нисам једини. Милиони људи слажу се са мном, нормални људи који желе да се врате у посед своје земље", рекао је Вилдерс на суду у Схипхолу близу Амстердама.

"Ако ме прогласите кривим, прогласићете кривим пола Холандије", поручио је Вилдерс судијама у завршној речи на суђењу која је била преношена уживо путем интернета.

Својевремено је и рекао да је његова мисија да заустави "исламску инвазију" Запада.

"Желим да браним слободу за коју мислим да ће нестати оног момента када исламска идеологија добије упориште у Холандији", закључио је Вилдерс.

Анкете показују да Вилдерсова партија добија све већу подршку међу гласачима уочи избора, 15. марта и да би могла да освоји 34 од 150 места у холандском парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се