(Не)реална обећања Доналда Трампа

Доналд Трамп је личност године – по избору магазина "Тајм". И председник "подељених америчких држава" – по оцени истог тог листа. Трамп одговара да ће америчке државе поново ујединити. И неке друге поруке новоизабраног америчког председника звуче помирљивије него у кампањи – посебно она да САД више неће свргавати режиме по свету. Јесу ли ова обећања реална?

Осим што га је прогласио за личност године, магазин "Тајм" је Трампа прозвао председником подељених америчких држава. Он је задовљан титулом, али не и том оценом.

"Као неко ко воли ову велику земљу, могу да кажем да је она чак и моћнија него што то говоре бројке, у поређењу с многољуднијим државама попут Кине и Индије. Наша земља је најдивније место на планети, али пропада, а ја то хоћу да зауставим. Људи који су градили ову земљу су заборављени. Оне који су гласали за мене – зовемо заборављенима, а то су сјајни људи", поручио је Трамп.

Заборављеним сјајним људима, али и гласачима Хилари Клинтон, Трамп на турнеји захвалности поручује да ће их окупити и ујединити. Каже и да ће "смислити нешто" како би се помогло имигрантима који су нелегално доведени у САД као деца. Агенција АП процењује да та порука наговештва могућу промену става о имигрантима.

"Оно што такође разликује Трампа из предизборне кампање од садашњег Трампа, то је вест која је одјекнула у САД – да је Трамп рекао да се већ консултовао и да ће се консултовати са Обамом како око избора својих сарадника, тако и око пута којим Америка мора да иде даље. То су много помирљивији тонови него што су били на крају саме предизборне кампање", каже дописник РТС-а из Вашингтона Ненад Зафировић.

Помирљивије звучи и обећање из Синсинатија да Америка више неће бити светски полицајац број један и да неће учествовати у рушењу режима по свету. Познаваоци кажу – ипак треба сачекати.

"Оно што је неспорна чињеница јесте да је аудиција за новог државног секретара – шефа диломатије у току. Помињу се разне личности, од Мита Ромнија до генерала Дејвида Петреуса. Дакле, све је флуидно, нешто даје наде, а нешто изазива стрепњу", истиче некадашњи дописник "Политике" из Вашингтона Милан Мишић.

И наду и стрепњу изазива и Трампова најава тешње сарадње са Русијом – један од потеза са којим нису сагласни ни сви његови сарадници. Без обзира на изјаве у кампањи и након избора, кажу познаваоци прилика – политика Доналда Трампа биће јаснија после 20. јануара када и званично преузме власт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи