У земљотресу на Суматри стотине мртвих, стотине повређених

Најмање стотину особа је погинуло, а на стотине је повређено у снажном земљотресу који је погодио индонежанско острво Суматра, саопштили су званичници. Командант војске саопштио је да су четири особе спасене испод рушевина.

Земљотрес јачине 6,5 jединица Рихтерове скале потресао је провинцију Аће у зору, док су се верници припремали за јутарњу молитву. Џамије, куће, продавнице у месту Меуреуду сравњене су са земљом. 

У околини епицентра, војска, полиција и спасилачке службе, уз коришћење тешке механизације, претражују рушевине у потрази за преживелима. 

Служба за ванредне ситуације је саопштила да је 78 особа теже повређено.

Сутопо Нугрохо из Агенција за управљање националним катастрофама наводи да се наставља са потрагом. 

''Број жртава биће већи, јер је много људи под рушевинама. Настављамо потрагу'', оцењује Нугрохо.  

Џоко Видодо, председник Индонезије, наводи да је наредио свим надлежним службама и агенцијама да предузму мере збрињавања угрожених и доставе помоћ. 

Земљотрес је регистрован у области 130 километара југоисточно од града Банда Ацех у северном делу индонежанског острва Суматра.

Опасност од цунамија није објављена, пренеле су агенције, наводећи да је регистровано најмање пет накнадних потреса.

АФП наводи да је међу погинулима и седморо деце.

У градићу Меуреуду џамије и продавнице су практично сравњене са земљом.

Покрајина Аће на северу Суматре, тешко је страдала у земљотресу и цунамију, који је децембра 2004. погодио њену западну обалу, недалеко од главног града покрајине Банде Аћеа. У тој катастрофи само у Аћеу погинуло је више од 120.000 људи, а у 11 земаља Индијског океана укупно је страдало 230.000 људи. Индонезија је у такозваном 'Ватреном појасу Пацифика', у коме је готово половина активних вулкана на Земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи