ЕУ и НАТО: Пакет од 40 конкретних мера за јачање сарадње

Северноатлантска алијанса и Европска унија потврдили су у Бриселу пакет од више од 40 мера за спровођење заједничке изјаве о јачању сарадње у седам подручја, укључујући борбу против хибридних и сајбер претњи, сарадњу у поморским операцијама и развоју одбрамбених капацитета.

ЕУ и НАТО потписали су летос на самиту Алијансе у Варшави заједничку изјаву о јачању међусобне сарадње у светлу све већих безбедносних изазова у источном и јужном суседству, подсећа Хина.

"Прелазимо из фазе изјава на конкретно деловање. Савезници су одобрили више од 40 предлога за јачање сарадње у седам кључних подручја", изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу, где су се окупили министри спољних послова земаља чланица НАТО.

Столтенберг је указао да су "и ЕУ и НАТО успостављени као резултат два светска рата".

"Заједно, они су допринели изградњи мира и безбедности на нашем континенту на темељу заједничких вредности", рекао је Столтенберг, истичући способност обеју организација да се прилагоде новом безбедносном окружењу.

Висока представница ЕУ за спољну и безбеносну политику Федерика Могерини навела је да "данас започиње ново поглавље сарадње између ЕУ и НАТО".

Хина подсећа да су већина држава чланица ЕУ, њих 22, уједно и чланице НАТО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво