Творац програма мучења ЦИА: Треба развијати нове методе

Амерички психолог Џејмс Мичел, који је помогао у развоју програма "испитивања на вишем нивоу" ЦИА, који критичари осуђују као програм мучења, каже да Америка мора да развија нове методе "легалне присиле".

Џејмс Мичел је, говорећи на једном вашингтонском институту, истакао да су информације које су добијене методом инсценирања дављења наливањем водом неколико осумњичених, укључујући Калида Шеика Мухамеда (КСМ), оптуженог "мозга" напада на САД 11. септембра 2001, биле од кључног значаја и помогле у спасавању америчких живота.

"Америчка јавност мора да поведе дебату о томе како жели да се заштити", рекао је Мичел на Институту "Американ ентерпрајс", преноси АФП.

Џејмс Мичел је, заједно са колегом Џоном "Брусом" Џесеном, под уговором радио са ЦИА на саветовању о употреби метода наливања водом и других техника.

Питање колико би далеко Америка требало да иде у испитивању осумњичених, поново је постало актуелно када је новоизабрани председник САД Доналд Трамп током предизборне кампање рекао да ће "вратити много горе методе од наливања водом" за осумњичене џихадисте, мада је касније ублажио реторику, подсећа француска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи