Валс подноси оставку, кандидује се за председника Француске

Француски премијер Мануел Валс је објавио кандидатуру за председничке изборе у Француској 2017. године. Рекао је да сутра напушта функцију премијера ради кандидовања за новог шефа државе.

"Кандидат сам за председника Републике", рекао је Валс у обраћању јавности у Еврију, граду јужно од Париза, чији је градоначелник био од 2001. до 2012. године, пред окупљених стотинак грађана и његових присталица, јављају француски медији.

"То кажем овде у Еврију, свом граду, граду моје породице, моје деце, мог срца... у којем се увек говори директно и искрено. Овај град је животна школа", додао је Валс, преноси Фигаро.

Валс је навео да се кандидује зато што "Француска треба да покаже сав свој значај у свету који више не личи на свет какав је био, с обзиром на терористичке претње и успон крајње деснице".

"Желим независну Француску, непоколебљиву кад је реч о вредностима које поштује", додао је Валс, рекавши да искуство које има жели да искористи.

Актуелни премијер је истакао да у себи носи снагу и вољу да служи својој земљи, рекавши да жели да буде оличење француског духа слободе, борећи се против расизма, антисемитизма, дискриминације...

"Желим све да пружим Француској, која ми је толико тога дала. Као министар, или премијер, обављао сам своју дужност никада се не штедећи, увек енергично и савршено лојално", рекао је Валс.

Напоменуо је да се кандидује и "из револта", јер левицу многи сматрају дисквалификованом у трци за председника, и апеловао је на левицу да наступи јединствено.

"Сви треба да уложимо напоре, ја први. Морамо бити достојанствени. Моја кандидатура је кандидатура помирења", истакао је Валс, позвавши на мобилизацију све Французе који одбацују крајњу десницу и, како је навео, социјалну регресију коју предлаже Франсоа Фијон, председнички кандидат странке Републиканци.

Валс је нагласио да је левица Француској потребна, заснована на принципима световности, једнакости, братству...

Такође је упозорио на то да је крајња десница на вратима власти и да би она Француску извела из Европе и из историје, док се, с друге стране, он залаже за поновно утемељење европског пројекта.

"Желим снажну Европу, која улаже у омладину и социјалне групе, желим Француску на висини новог света... То подразумева масовно улагање у нове секторе – зелену економију, еколошку транзицију, обновљиву енергију, а Француска ће у томе бити јача јер ће бити земља која улаже у образовање, истраживање, здравство", додао је Валс.

Према његовим речима, то су неопходни и незаобилазни услови за отварање нових радних места и смањење незапослености.

Такође је рекао да у новом свету држава има важну улогу у заштити безбедности, као модернизована, ефикаснија и под добром управом, држава у коју ће Французи имати више поверења.

Социјалисти организују унутарстраначке изборе за председничког кандидата у јануару.

Недавна одлука француског председника социјалисте Франсоа Оланда да на изборима следеће године не тражи други мандат, оставила је отворен простор левици за председничке изборе, а анкете показују да би Французи желели да Валс освоји номинацију социјалиста.

Претпоставља се да ће главни фаворити на председничким изборима бити кандидати деснице и крајње деснице – Франоса Фијон и Марин Ле Пен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво