Војска заузела још једну побуњеничку четврт Алепа

Снаге сиријског председника Башара ел Асада, уз подршку страних бораца из Либана и Ирака, преузеле су четврт Кади Аскар, коју су контролисали побуњеници од 2012. године.

Заузимањем још једне четврти Алепа, сиријска војска сада контролише око две трећине тог града, саопштила је сиријска опозициона Опсерваторија за људска права.

Многи становници Алепа провели су ноћ напољу, уплашени од непрестаног бомбардовања, навела је Опсерваторија.

Побуњеничке групе у Сирији саопштиле су да ће се борити "до последње капи крви" за Алеп, одбацивши тако могућност да се евакуишу из источног дела тог града, о чему би Москва и Вашингтон требало да преговарају током ове недеље.

"Наши борци неће напустити источни Алеп и бориће се против руских и иранских окупатора до последње капи крви. Остаћемо у Алепу и борити се за њега. Борбе се настављају све док не победимо", рекао је један од вођа групе "Џаиш ел Ислам" Абу Абдел ел Рахман ел Хамуи и позвао међународну заједницу да "преузме одговорност".

Лидер побуњеничке групе Нуредин ел Зинки Јасер ел Јусеф изјавио је да су "Руси ти који треба да напусте Алеп".

Хамуи и Јусеф су додали да ће прихватити само улазак конвоја са хуманитарном помоћи и евакуацију рањеника.

Побуњеници су тако реаговали на најаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да ће Москва и Вашингтон током ове недеље разговарати о одласку "свих побуњеника из Алепа".

Лавров је рекао да би разговори о томе требало да почну у уторак или среду у Женеви и да је циљ "постизање споразума о евакуацији побуњеника и утврђивање руте њиховог повлачења".

Вашингтон није званично потврдио те наводе, али је амерички државни секретар Џон Кери у петак рекао да ће се "почетком недеље у Женеви" разговарати о окончању сукоба у Алепу.

У ваздушним нападима сиријске и руске војске на источни Алеп, који су после краће паузе поново почели 15. новембра, погинуло је 319 цивила.

Током петогодишњег грађанског рата, у Сирији је погинуло више од 300.000 људи, а неколико милиона је расељено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво