Хокинг: Трамп и Брегзит постали могући због незапослености

Познати британски физичар и космолог Стивен Хокинг сматра да су избор Доналда Трампа за председника САД и Брегзит постали могући, јер људи траже начине да се избаве из незапослености, неједнакости и економских последица глобализације.

Хокинг је у тексту за лист Гардијан напоменуо да Трампов избор и Брегзит представљају моменат када су ти "заборављени људи променили плочу и одбацили савете елите и стручњака".

Хокинг оцењује и да би за елиту била ужасна грешка када би покушала да заобиђе њихов избор.

Познати научник, како преноси Спутњик, каже да су пред човечанством најозбиљнији проблеми, пре свега еколошки, које је потребно решавати заједнички.

"Како бисмо избегли катастрофе, не смемо градити баријере између земаља, потребно је да их рушимо. Ако желимо да имамо могућност за то, светски лидери су дужни да признају да су много таквих могућности пропустили и да настављају да их пропуштају", упозорио је Хокинг.

Према његовим речима, напредак технологије води ка томе да људи чешће губе посао, а да развој интернета пооштрава економску неједнакост.

"То је неизбежно, али то је напредак који има деструктивни карактер на социјалном плану", оценио је Хокинг.

Додао је да сиромшни који желе да достигну "нирвану коју су видели на Инстаграму, прво путују у велике градове", а затим у иностранство.

"На тај начин редови економских миграната расту, а они постављају нове изазове за инфраструктуру и економију. Толеранција према њима међу локалним становништвом опада и то још више храни политички популизам", закључио је Хокинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи