Куба ће забранити споменике и улице са Кастровим именом

Раул Кастро је најавио да ће Куба забранити да се подижу споменици као и да се улице називају по његовом преминулом брату и симболу револуције Фиделу Кастру, у складу са његовом жељом да се избегне култ личности.

Ово саопштење је објављено после седмице националне жалости због смрти Фидела Кастра, а уочи данашњег полагања урне са његовим пепелом у Сантјагу де Куби, преноси АП.

"Револуционарни вођа је одбацивао било какав облик култа личности, а у томе је остао одлучан и у последњим сатима живота, инсистирајући да се након његове смрти његово име никада не употреби за називе институција, улица, паркова и других јавних места и да му никада не буду подигнуте бисте, статуе нити други облици почасти", рекао је Раул Кастро у обраћању великом броју људи окупљених у Сантјагу.

Додао је да ће кубански парламент на наредном заседању гласати о закону којим ће бити испуњене жеље његовог брата, који је преминуо прошле недеље у 90. години.

Урна са Фиделовим пепелом стигла је јуче у Сантјаго де Кубу, где ће данас бити положена у земљу поред маузолеја борца за кубанску независност Хосеа Мартија, после деветодневне жалости.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво