ОЕБС очекује ескалацију сукоба у Украјини

Заменик шефа посматрачке мисије Организације за европску безбедност и сарадњу која надзире прекид ватре у источној Украјини Александар Хаг тврди да је конфликт на ивици велике ескалације.

Посматрачи из ОЕБС известили су о 7.000 нарушавања примирја недељно дуж 500 километара линије конфликта у источној Украјини. Хаг је за Глас Америке изјавио да је то само почетак.

"Заиста, последње три недеље биле су најнасилније које смо икад регистровали, не само уз употребу личног лако наоружавања, већ и тешког оружја које не само да је коришћено из велике близине, већ које није смело да буде позиционирамо тамо где је", рекао је он.

Глас Америке наводи да је тешко наоружање требало да буде повучено у складу са Споразумом о примирију из Минска из 2015. године, али посматрачи ОЕБС су саопштили да се оружује, укључујући вишецевне бацаче ракета "Град", користи у насељеним цивилним областима.

"Видимо оружје у областима у којима не би требало да буде, али не можемо да их даље идентификујемо пошто немамо директан приступ. Често их само чујемо, али не и видимо. Чињеница је да обе стране нису урадиле оно што су обећале да ће урадити", рекао је Хаг.

Наводи се да цивили плаћају цену мањка безбедности. Породице су раздвојене, а заједница подељена. У кризним жариштима попут Доњецка и Хорливке, хуманитарна ситуације се погоршава са примицањем зиме.

"Живот у безбедносној зони, која је требало да буде зона лишена опасности, без ризика, сада се претворио у живот у области која је вероватно најризичнија и најопаснија област у Украјини. Цивили пате због недостатка комуналних услуга, нема струје, гаса ни воде", рекао је Хаг.

Глас Америке наводи да су посматрачи ОЕБС-а били изложени нападу неколико пута. Хаг каже да је од кључне важности да обе стране поштују Споразум из Минска и да дозволе посматрачима да потврде повлачење оружја, пре него што талас насиља не изазове већи конфликт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво