Порошенко: Украјина неће ни старе ни нове верзије совјетског колонијализма

Украјински председник Петро Порошенко упозорио је током посете Варшави да Украјина одбија да буде совјетска колонија и да се бори да сахрани идеју Совјетског Савеза која још постоји у главама и мислима људи.

"Украјина је пре 25 година јасно рекла шта жели. Нисмо хтели да будемо совјетска колонија. Украјина је желела да буде демократска држава, правна држава, европска држава", казао је синоћ Порошенко на Форуму лидерства у Варшави на коме је учестововао са председником Пољске Анджејом Дудом.

Прошло је 25 година али та тежња Украјинаца, како каже Порошенко, само је ојачала.

"Старе али ни нове верзије совјетског колонијализма нису за нас. За нас је најважнија уједињена Европе", рекао је украјински председник.

Порошенко је рекао да Совјетски Савез још није сахрањен јер живи још у главама и мислима неких људи.

"Сада се Украјина бори да Совјетски Савез сахрани у главама и мислима људи", казао је украјински председник.

Порошенко је у Варшави у петак с председником Дудом и пољском премијерком Беатом Шидло обележио 25. годишњицу успостављања дипломатских односа Пољске и самосталне Украјине, коју је Пољска, како је нагласио председник Анджеј Дуда, признала прва.

За поновно избијање националистичких изгреда на обе стране поводом различитог тумачења узајмних етничких чишћења и погрома цивилног становништва током Другог светског рата у данашњој западној Украјини, која је некада припадала Пољској, Порошенко је оптужио Кремљ и руску пропаганду.

"Сретни смо што руска пропаганда није успела да помрачи свест и савест Пољака. Огромне паре су усмерене на вођење пропаганде у Пољској. Очигледно је да то изазива скрнављења гробова Украјинаца, изазивају провокације, тога је много а још више у Украјини", рекао је Порошенко.

Украјински председник додао је да су на срећу оба народа мудра и не дозвољавају да руска пропаганда утиче на њихово размишљање.

Да подстакну помирење без обзира на различито тумачење трауматичних поглавља ближе историје и улоге украјинских националиста и њихове Устаничке армије за коју пољски историчари најближу паралелу налазе у етничким чишћењима и злочинима хрватских усташа над цивилним становништвом у Другом Светском рату, двојица председника покренула су иницијативу да пронађу људе који нису подлегли злу и спасавали су припаднике другог народа.

По угледу на титулу Праведни међу народима света, коју Израел додељује припадницима других народа који су током холокауста спасавали Јевреје, Пољска и Украјина ће заједно одликовати Украјинце који су спасавали Пољаке и обрнуто у време националистичких погрома у западној Украјини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи