САД упозоравају Кину да поштује санкције Северној Кореји

Сједињене Америчке Државе упозориле су Кину да ће ставити на црну листу кинеске компаније и банке које послују са Северном Корејом ако Пекинг не примени санкције УН Пјонгјангу, рекли су високи званичници америчког Стејт департмента.

Заменик државног секретара Ентони Блинкен ову поруку је пренео кинеским званичницима на састанцима у Пекингу у октобру пошто је Северна Кореја извела пети и највећи нуклеарни тест, рекли су неименовани званичници.

Реагујући на упозорење САД, кинески званичници су навели да верују да сам притисак на Северну Кореју неће имати ефекта као и да се они противе америчким акцијама које би нашкодиле кинеским компанијама.

Америчке санкције кинеским компанијама и банкама вероватно би погоршале ионако напете односе две силе, наводи Ројтерс.

Међутим, с обзиром на то да је администрацији одлазећег председника САД Барака Обаме преостало још неколико недеља, званичници кажу да ће све значајне одлуке вероватно бити препуштене администрацији Доналда Трампа који преузима дужност 20. јануара.

Савет безбедности УН, укључујући Кину, у среду је једногласно усвојио резолуцију о новим, оштријим санкцијама Северној Кореји.

"Очекујемо да Кина примени резолуцију, али ако откријемо да кинеске компаније воде посао кршећи резолуцију, рећи ћемо Кинезима оно што знамо уз очекивање да ће они предузети нешто", рекао је Ројтерсу Дени Расел, помоћник државног секретара за источну Азију и Пацифик.

Ако Кинези одбију или не реагују, онда ћемо јасно рећи да не само да задржавамо право да предуземо акције на националној основи, већ да немамо другог избора, додао је Расел.

Према речима америчких званичника, разматра се опција увођења санкција кинеским железарама које користе јефтин угаљ из Северне Кореје, а мера би погодила и грађане Северне Кореје који раде у кинеским банкама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво