Први снег однео два живота у Пољској, без струјe 189.000 људи

Од јуче је први овосезонски снег у Пољској однео два живота, а снег и олујни ветар покидали су електричне водове и оставили без струје 189.000 домаћинстава, паралисали аеродроме и унели хаос у железнички и друмски саобраћај широм земље.

Два Пољака преминула су у последња 24 часа од смрзавања, а од 1. новембра мраз је однео до сада укупно 15 живота, саопштио је Центар за безбедност при пољској влади.

"Ватрогасна стража излазила је због мећава и олујног ветра на терен 1.250 пута током последња 24 часа. Ситуација се веома динамично развија, а већина интервенција је због јаког ветра који дува и тамо где нема снега, где само пада киша на северу и западу Пољске", рекао је портпарол Државне ватрогасне страже Павел Фронтчак.

Олујни ветар односио је кровове у западним и централним војводствима Пољске, а чак се крај Коњина у северзападној Пољској преврнуо велики камион, али шофер је на срећу прошао без повреда, рекао је Фронтчак.

Мећава и оркански ветар компликују и ваздушни саобраћај, касне или су отказани неки међународни летови на главном међународном аеродрому у Варшави и у Гдањску.

Престоница Варшава због снега на улицама била је у великим саобраћајним гужвама, док путари са 164 возила не успевају да уклоне снег са улица.

Пољски метеоролози издали су упозорење на неповољне временске прилике у четвртак за 14 војводстава, а лепше време очекују тек у недељу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се