Лидери подељеног Кипра настављају преговоре у јануару

Председник Кипра Никос Анастасијадес и лидер кипарских Турака Мустафа Акинџи договорили су се да следећег месеца наставе преговоре о поновном уједињењу острва.

Овим договором су лидери кипарских Грка и Турака спречили да преговори остану на "мртвој тачки" после 19 месеци солидног напретка, оцењује АП.

Анастасијадес и Акинџи ће се следећег месеца састати у Женеви и четири дана ће разговарати о најосетљивијим питањима.

Састанак ће почети 9. јануара, а очекује се договор о томе колико ће свака страна да контролише територије.

У преговорима ће учествовати и Грчка, Турска и Британија ради разматрања безбедносних аранжмана после потписивања споразума.

Интензивни преговори Анастасијадеса и Акинџија прошле недеље су запали у ћорсокак због неслагања у вези са питањем колико људи би имало право да потражује куће и имовину у зонама које ће бити под контролом сваке од страна у предвиђеној федерацији.

Кипар је подељен откако је 1974. изведена турска инвазија после пуча у циљу уједињења тог острва са Грчком, подсећа америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи