Европол упозорава на могуће нове нападе ИД у Европи

Најизвесније је да ће Исламска држава извести нове нападе на територији Европске уније, вероватно циљајући земље чланице коалиције које се, предвођене САД, боре против те екстремистичке организације у Сирији и Ираку, саопштио је Европол.

Подаци појединих обавештајних служби указују на то да постоји могућност да се у Европи тренутно налазе десетине особа, повезаних са Исламском државом, које су способне да изврше терористичке нападе, наводи се у извештају Европола.

Извештај је начињен на основу информација европских обавештајних служби за борбу против тероризма, а ослања се и на извештаје медија и раније јавне позиве лидера ИД на нападе, наводи АП.

Европол указује на то да ИД има велики утицај на маргинализовану омладину. Неки од тих младих, које подстичу на извођење напада, имају менталне проблеме.

У извештају се указује и на тактику коју та група користи у Ираку и Сирији, као што су аутомобили-бомбе, и упозорава на то да би иста средства могли да употребе и у Европи.

Напади у Француској и Белгији у последње две године показују да екстремисти који делују у име ИД могу ефикасно да планирају сложне нападе, констатује Европол.

Истиче се и да екстремисти сада бирају друге, "мекше" мете уместо симболичних, као што су војска и полиција, за шта је доказ прошлогодишњи напад у Паризу.

Европол наводи да насумични напади имају веома снажан ефекат но јавно мњење и да се тиме остварује један од главних циљева тероризма – озбиљно застрашивање народа.

У извештају се наводи да су европске обавештајне агенције сагласне да су "сајбер способности терористичких група и даље на ниском нивоу", али да их не треба искључити.

Подсећа се и на случај из фебруара, када је у Мароку спречен највероватнији напад ћелије Исламске држава хемијским или биолошким оружјем, што је знак упозорења да би такво оружје могли да употребе и у Европи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво