Окршаји милиција у Триполију – тенкови на улицама, осам мртвих

Супротстављене милиције сукобиле су се у главном граду Либије, а у борбама је погинуло најмање осам припадника милиција, саопштила је државна агенција "Лана".

У сукобима су на улице изашли тенкови и конвоји са борцима супротстављених група. Очевици јављају да се чула паљба у јужним, централним и западним четвртима Триполија.

Ривалске милиције боре се за контролу над градом. Једна потиче из Триполија, док друге предводе снаге из западног града Мисрате, које нагињу екстремној исламистичкој идеологији.

Снимци објављени на друштвеним мрежама показују маскиране наоружане мушкарце како се у камионетима возе улицама Триполија.

Либија је запала у безвлашће и поделе после рушења и убиства дугогодишњег лидера Муамера Гадафија 2011. године. Триполи опседају супротстављене наоружане групе настале од побуњеника који су свргнули Гадафија. Градске четврти подељене су између тих наоружаних група.

Један становник је рекао за АП да су окршаји почели између припадника две милиције, али да су се онда проширили као ватра.

Једна од зараћених група, милиција која се зове Револуционари Триполија, оптужила је своје ривале за отмице, убиства и кријумчарење миграната. Та група је саопштила да је убила команданта ривалске милиције и три њена борца, као и да је изгубила једног од својих припадника.

Црни дим обавија град кроз који одјекују експлозије, а становници су позвани да остану у својим кућама.

Већина борби водила се око познатог хотела "Риксос", који је некад био седиште одлазећег парламента, али је од тада прелазио из руке у руку разних милиција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи