АФП: После Трампове победе, Кју-клукс-клан сања о новом успону

После победе Доналда Трампа и успона екстремистичког покрета "Аlt-right (алтернативна десница), новом успону се нада стара расистичка организација Кју-клукс-клан, која би могла у суботу да организује први скуп после председничких избора у САД, оцениo је "Франс прес".

"Број чланова се повећава из дана у дан... Добили смо 1.000 захтева о чланству после избора", изјавио је Гери Манкер, који се представља као портпарол покрета основаног 1866. године, а који заговара супремацију белаца протестаната у САД.

Као и бивши лидер Кју-клукс-клана (ККК) Дејвид Дјук, који је подржао Трампа током предизборне кампање, Манкер је признао да је очаран говорима новоизабраног председника, који се са своје стране дистанцирао од тог покрета.

Манкер уверава да огранак ККК, чији су чланови организације препознатљиви по белим туникама и шпицастима капуљачама које прекривају цело лице, "Лојални бели витезови", броји само око 700 чланова на Лонг Ајленду и укупно 1.200 у савезној држави Њујорк.

Портпарол те организације је рекао да се придружио "витезовима" пре пет година, кад је у четврти у којој живи и где су претежно белци изграђена зграда у коју су дошли људи различитог порекла.

Амерички стручњаци за екстремизам навели су да су "бели националисти" доживели успон након доласка председника Барака Обаме у Белу кућу. Према њиховим речима, ККК сада има око 6.000 чланова.

"Трампова победа им је отворила политички простор да представе своје идеје као легитимне, а већ 50 година их нико више не узима озбиљно", рекао је стручњак Марк Поток, наводећи као пример неонацистички скуп у Вашингтону у организацији лидера екстремне деснице Ричарда Спенсера.

Међутим, ти десничарски екстремистички "интелектуалци" из покрета "Аlt-right" осећају презир према ККК, чија је прошлост обележена насиљем.

Кју-клукс-клан заговара супериорност беле расе, антисемитизам, расизам, антикомунизам, антикатолицизам, хомофобију и нативизам. Ради угњетавања америчких црнаца и других друштвених или етничких група, тај покрет је користио и терористичке методе и насиље, али и застрашивање као што је паљење крста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи