Ухапшени вођа италијанског клана – окрутан и образован

Италијанска полиција је ухапсила Марчела Пешеа, одбеглог вођу моћног мафијашког клана који је управљао операцијама од јужног региона Калабрија до северне Ломбардије. Тај 52-годишњак важи за интелигентног и образованог човека, којег карактерише и окрутност.

Видео-снимак полиције показује да је ненаоружани Пеше одведен у притвор јутрос пред зору, из спаваће собе куће у којој се скривао у упоришту клана, Розарну, преноси АП.

Полиција је у тој кући ухапсила још једног мушкарца и његовог сина.

Италијански министар унутрашњих послова Анђелино Алфано рекао је да то хапшење потврђује свакодневну посвећеност италијанске полиције борби против организованог криминала.

"Данас је диван дан за Италију. Марчело Пеше, један од најопаснијих мафијаша, приведен је правди", објавио је на Твитеру министар Алфано.

Тужилац Гаетано Пачи описао је Пешеа (52) као интелигентног и образованог човека. У кући у којој је ухапшен пронађене су многобројне књиге, међу којима и дела француских писаца Марсела Пруста и Жан Пола Сартра.

Пеше, познат под надимком "Плесач", лидер је клана Ндрангета који контролише већи део тржишта кокаина у Европи, наводи АФП. Он је управљао операцијама од јужног региона Калабрија до северне Ломбардије.

Важи за једног од најмоћнијих вођа калабријске мреже организованог криминала Ндрангета. Избегао је хапшење у априлу 2010, а касније је у одсуству осуђен, по оптужбама за мафијашко удруживање, на 16 година и осам месеци затвора, подсећа америчка агенција.

Његови бивши савезници су сведочили да је наручио неколико убистава, укључујући и човека који је одбио да убије мушкарца одговорног за саобраћајну несрећу у којој је погинула Пешеова супруга.

Ндрангета је "прерасла" и Коза ностру и Камору и постала најснажнија мафијашка организација у Италији због учествовању у кријумчарењу кокаина из Јужне Америке у Европу.

Тај клан је повезан са колумбијским картелима, мексичким криминалцима и мафијашким породицама у Њујорку. Широм земље се бави и легалним пословима који служе за "прање новца".

Назив Ндрангета вуче корене из грчког језика и означава "храброст и лојалност". У клану важе стриктна правила, међу којима је најзначајнији "омерта", односно "завет ћутања", по којем је забрањена сарадња с властима и мешање у послове других.

Колико је та мафијашка организација окрутна илуструје пример из 2013. године. Један од плаћених убица, који је постао интерни проблем, бачен је свињама које су претходно  изгладњиване.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи