"Абас је највећи непријатељ Израела"

Израелски министар Јувал Стајниц прогласио је палестинског председника Махмуда Абаса највећим непријатељем Израела, након што је Абас упозорио да ће повући признање те државе уколико она не призна Палестину.

Обраћајући се синоћ скупу своје партије Фатах у Рамали на Западној обали, палестински лидер је поновио да неће признати Израел као јеврејску државу, запретивши да би могао да повуче и признање самог Израела.

"То је још једна тужна шала. Абас говори о престанку признавања Израела, али би најпре требало да почне да признаје Израел. Абас никада није признао право Израела да постоји. До данашњег дана он одбија право Израела да постоји", рекао је Стајниц, министар енергетике из конзервативног Ликуда за израелски Војни радио.

У оквиру привременог мировног споразума Осло из 1993. године, у коме је Абас имао кључну улогу, Палестинци су признали државу Израел. Абас се, међутим, већ дуго противи дефинисању Израела као јеврејске државе, тврдећи да то може да компромитује права арапских грађана Израела који чине око 20 одсто од 8,5 милиона становника.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поставља то као један од услова за склапање споразума о миру са Палестинцима.

Они траже реципроцитет и међусобно поштовање и зато признање Израела неће "трајати заувек" ако Израел наставља да одбија да призна Палестину као државу, рекао је Абас на седмој конференцији Фатаха на којој је поново изабран да њоме руководи.

"Не би требало да се заваравамо. Абас је по својој идеологији непријатељ број један саме егзистенције Израела. Чак и више него Арафат", додао је Стајниц, алудирајући на дугогодишњег палестинског вођу кога је Абас наследио на месту председника.

Израелски министар, који се сматра блиским Нетанјахуу, тврди да Абас мисли да нема потребе за јеврејском државом и да Јевреји немају права на сопствену државу, не само на Западној обали, већ и у Хаифи и Тел Авиву, како је рекао.

Почетком новембра Нетанјаху је рекао председнику Италије Серђу Матарели током посете Израелу да Абас неће признати јеврејску државу ни у каквим границама и да то остаје "суштина сукоба" - константно палестинско одбијање да признају такву државу.

Абас који руководи не само Фатахом, већ и Палестинском ослободилачком организацијом и Палестинском управом од Арафатове смрти 2004. године стално је позивао на решење сукоба преговорима и противио се палестинском устанку.

Говорећи у среду није најавио никакву нову политику, него је поновио посвећеност преговорима ради постизања споразума заснованог на решењу о две државе.

Абас је и на годишњем заседању Генералне скупштине УН у септембру у Њујорку позвао на реципроцитет, односно да Израел призна Палестину.

Палестинци намеравају да оснују ту државу у Појасу Газе и на Западној обали с источним Јерусалимом као главним градом, територијама које је Израел окупирао у рату 1967. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво