Чомски: ЕУ прети распад због краха неолибералне политике

Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра да ће успон деснице и ставова против естаблишмента, као резултат неуспеле неолибералне политике у Европи, вероватно довести до краха Европске уније, што би, како оцењује, био "трагичан развој догађаја."

Ноам Чомски је, у интервјуу за Раша тудеј, рекао да кандидаткиња француске крајње деснице за председника државе Марин ле Пен, која навија за референдум о чланству Француске у ЕУ, има велике изгледе да победи на председничким изборима 2017. и покрене иницијативу за такозвани Фрегзит.

Чомски такође сматра да Немачка није та која би покренула распад Уније јер, како каже, она има користи од тог блока.

"Када би се Унија распала, то би био трагичан развој догађаја", оценио је Чомски.

Објашњава да је неуспела неолиберална политика прошле генерације утицала на овако велики пораст популарности десничарских странака.

"Ти програми су осмишљени тако да доведу до стагнације и чак пропадања великог дела становништва. Такође су тешко поткопали демократију, што је чак очитије у Европи него у САД", каже Чомски.

Према његовим речима, резултат тих процеса је то што су људи гневни, разочарани, срушених нада у будућност.

Иако хвали европске интеграције као једно од "највећих достигнућа у периоду после Другог светског рата", Чомски истиче да је та структура постала практично нефункционална.

"Успостављање јединствене валуте без одговарајуће политичке структуре је рецепт за пропаст", процењује Чомски, додајући да "не постоје механизми који би омогућили да богати сектори помажу сиромашнима у тешким временима у ЕУ".

Амерички филозоф се осврнуо и на програм новоизабраног председника САД Доналда Трампа, рекавши да га не сматра "антиестаблишментским кандидатом", имајући у виду и то да је за министра финансија одабрао човека који долази из банкарске групације "Голдман Сакс".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи