Кастрова урна у маузолеју Че Геваре

Урна са пепелом кремираних остатака преминулог вође кубанске револуције Фидела Кастра, стигла је нешто после поноћи у Санта Клару и унета у комплекс са маузолејом и музејом посвећеном Ернесту "Че" Гевари, чиме је уприличен симболичан сусрет два некадашња саборца.

То је, после дводневног одавања поште преминулом Кастру у Хавани, прва станица на његовом последњем пропутовању кроз Кубу, пре сахране која ће бити одржана 4. децембра у Сантијагу де Куби на истоку земље, јавља Фарнс прес.

"Ово је историјски сусрет два команданта који су променили историју Кубе и човечанства", каже Агниер Санчес, 33-годишњи медицински техничар.

Тужни плес уз гитару изведен је испред огромне статуе Че Геваре када је "поворка слободе" застала на трећини свог пута дугог 950 километара кроз острво, са урном прекривеном кубанском заставом.

Кастро је упознао Че Гевару 1955. док је био у егзилу у Мексику, а млади лекар се придружио Фиделу и његовом брату Раулу на броду који их је одвео на Кубу годину дана касније, подсећа француска агенција.

Че Гевара је однео победу у кључној бици у Санта Клари 1958. и био на високим положајима у влади, али је 1966. повео герилску експедицију у Боливији, где је ухапсен и погубљен годину 1967, а његови остаци су три деценије касније пренети у Санта Клару.

Конвој са урном његовог саборца Фидела Кастра ће, после паузе у Санта Клари, током дана наставити пут кроз друге градове.

Стотине хиљада Кубанаца са заставама у рукама стајали су јуче у Хавани дуж улица како би упутили последњи поздрав великом лидеру, узвикујући "Ја сам Фидел!", док је војни џип са урном пролазио поред њих, кренувши победничком трасом којом је и Кастрова герила ишла 1959. славећи пораз над диктатором Фулхенсијом Батистом кога су подржавале САД.

Куба је прогласила деветодневну жалост након што је Фидел Кастро преминуо у петак увече у 90. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво