Кијев почео ракетне пробе код Крима, руска флота у приправности

Почела су дводневна тестирања ракета у јужном делу Украјине, у близини Крима. Као одговор на то, ратни бродови руске Црноморске флоте су заузели положаје код западне обале Крима како би помогли да се ојача ваздушна одбрана полуострва.

Ракетна тестирања Украјине разгневила су Русију, која је своје ваздухопловне снаге ставила у висок степен борбене готовости, наводи Ројтерс.

Министарство одбране у Москви саопштило је да ће Русија одговорити на украјинске војне вежбе тако што ће оборити све ракете које се нађу у зони летова изнад Симферопоља и Одесе, јавља Спутњик.

То је најавио и портпарол Кремља Дмитриј Песков, речима да ће такве мере бити предузете уколико се процени да постоји опасност од тих ракета.

"Војни бродови Црноморске флоте заузели су положаје у близини западне обале Крима током планираних украјинских ракетних тестирања од 1. до 2. децембра", рекао је војни извор на Криму агенцији РИА Новости.

Он је додао да су бродске јединице ваздушне одбране у појачаној приправности и да је њихова опрема дизајнирана пре свега за обарање тешких антибродских и крстарећих ракета.

"Заједно са јединицама ваздушне одбране базираним на копну на Криму, бродови формирају практично непробојан штит од непријатељских ракета", истакао је исти војни извор.

Украјински војни званичник Владимир Крижановски рекао је за украјинску ТВ 112 да су вежбе почеле и да све тече глатко, те да се тестови изводе у складу са међународним правом, најмање 30 километара од кримског ваздушног простора, преноси Ројтерс.

"Стога би било погрешно замерати се Украјини", закључио је Крижановски.

Неименовани извор кримских војних структура је јуче рекао да су руске снаге ваздушне одбране на Криму стављене у високи степен борбене готовости због лансирања украјинских ракета у Црном мору.

"Украјинске вежбе ракетног лансирања представљају врсту промотивног потеза усмереног ка стварању напете ситуације, али војска у сваком случају то види као реалну и потенцијалну претњу, те су стога руске снаге ваздушне одбране на Криму стављене у високу приправност", навео је исти извор, преноси Тас.

То се, према његовим речима, односи не само на ваздухопловне снаге које су базиране на копну већ и на оне које су везане за бродове, јер су, како је објаснио, бродови Црноморске флоте самоодрживе борбене јединице за сузбијање било каквих претњи.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи