Шарли ебдо у походу на немачко тржиште

Француски сатирични магазин "Шарли ебдо" појавио се јутрос на немачким киосцима, у првом издању на страном језику. Настојећи да својим провокативним хумором освоји Немачку, лист је објавио постер на којем је канцеларка Ангела Меркел приказана на ве-це шољи.

Скоро две године након што је особље тог листа нападнуто у погубном џихадистичком нападу у Паризу, магазин познат по заједљивим карикатурама и коментарима у издању на немачком језику Меркелову приказује како седи на порцеланском "трону" и чита тај недељник, с насловом "Шарли ебдо ослобађа", преноси АФП.

Карикатуриста Лоран Сурисо, познат под уметничким именом Рис, који је тешко рањен у нападу у јануару 2015, верује да је је Немачка добро тржиште за француски сатирични лист.

"Хумор је свугде, чак и у Немачкој", рекао је он немачкој телевизији АРД. Како је додао, објављивање магазина на другом језику је експеримент у покушају да Шарли ебдо освоји нове читаоце, који ће помоћи у његовој одбрани.

Шарли ебдо се сада израђује на тајној локацији, што је последица напада на његову редакцију у којем је убијено 12 њених чланова, међу којима су били и неки од најпознатијих француских карикатуриста.

Немачку верзију уређује из Француске 33-годишњак из Берлина који, према савету колега, користи псеудоним Минка Шнајдер.

Он је, у изјави за немачки дневник Зидојче цајтунг, подсетио на то да је покрет солидарности под слоганом "И ја сам Шарли" био нарочито снажан у Немачкој, где је магазин продао 70.000 примерака издања објављеног недељу дана након напада на редакцију.

Немачка верзија Шарли ебдоа, с почетним издањем на 16 страна, штампана у 200.000 примерака, састоји се претежно од чланака и карикатура преведених са француског, али уредници планирају да убудуће има и немачку садржину.

Иако има велики број лојалних фанова и подржавалаца у Француској, Шарли ебдо је увек имао и непријатеље, па је тако постао мета исламистичких екстремиста након објављивања карикатура пророка Мухамеда, што су многи мулсимани видели као светогрђе, али је разгневио и Ватикан и француски политички естаблишмент, подсећа француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво