УН поново траже ослобађање Асанжа

Панел Уједињених нација одбацио је британски захтев да преиспита став о Џулијану Асанжу и остао при томе да је оснивач Викиликса жртва "произвољног притвора", саопштила је Канцеларија за људска права УН.

Како се наводи у саопштењу, Радна група УН за произвољни притвор утврдила је да Велика Британија није обезбедила довољно нових информација да би се случај преиспитивао, преноси АП.

Група је донела одлуку на састанку прошле недеље, додаје се у саопштењу.

У фебруару ове године, панел УН је закључио да су Велика Британија и Шведска незаконито притвориле Асанжа и позвао их да окончају његово лишавања слободе.

У закључцима се истиче да оснивач Викиликса има право на накнаду.

Британија и Шведска су одбациле те закључке.

Асанж се крије у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године како би избегао хапшење и изручење Шведској, где му прети оптужница за силовање.

Он страхује, међутим, да би га шведске власти могле изручити Американцима, где би се могао наћи на суду због објављивања поверљивих докумената на Викиликсу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво