Пооштрене санкције Северној Кореји, ограничен извоз угља

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је пооштрио санкције Северној Кореји, пошто је у септембру извршила пету и досад најобимнију нуклеарну пробу. Новим казненим мерама Пјонгјангу је, први пут, ограничен извоз угља.

Резолуција о новим санкцијама усвојена је са 15 гласова "за" и ниједним против, на челу са САД, након тромесечних тешких преговора са Кином, једном од чланица Савета која има право вета, преноси АФП.

Новим санкцијама је и проширена "црна листа" Савета безбедности којој су придодата имена још 11 држављана Северне Кореје, укључујући бивше амбасадоре те земље у Египту и Мјанмару, и 10 ентитета, преноси Ројтерс.

САД и друге сталне чланице СБ УН с правом вета - Русија, Кина, Британија и Француска - преговарале су о новим санкцијама као одговору на нуклеарну пробу коју је Северна Кореја извела 9. септембра.

Неименоване дипломате најавиле су у понедељак да ће нова резолуција први пут знатно ограничити севернокорејски извоз угља, смањујући га за најмање 62 одсто - на 7,5 милиона тона, у вредности од око 400 милиона долара, пренео је АП.

Према подацима "Глобал трејд атласа", Кина је ове године увезла од Северне Кореје угаљ у вредности од око милијарду долара, упркос казненом режиму који је и раније био на снази.

Дипломате су најавиле да ће новим санкцијама бити обухваћено 11 владиних званичника и 10 ентитета који су повезани с програмом нуклеарног наоружања земље.

Северна Кореја је извела пети атомски тест, хвалећи се високом нуклеарном технологијом, упркос оштрим међународним санкцијама које су већ биле на снази против ње и дуготрајном дипломатском притиску којем је изложена како би смањила своје нуклеарне амбиције, наводи америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво