ЕУ објавила план о фондовима и истраживању на пољу одбране

После више од 10 година, Европска унија објавила је свој најобимнији план о финансирању и истраживању на пољу одбране, којим је предвиђено издвајање милијарди евра које су раније биле "срезане". Истовремено, ЕУ шаље поруку новом председнику САД Доналду Трампу да жели да уложи средства у своју безбедност.

У оквиру ширих напора да обнови сарадњу у домену одбране, Европска комисија је предложила фонд од пет милијарди евра којим ће владе заједно купити нове хеликоптере и авионе уз ниже трошкове, преноси Ројтерс.

Други план, којим ће се омогућити да заједнички буџет и развојна банка ЕУ инвестирају у војно истраживање, отвориће врата новим дроновима, системима за сајбер ратовање и другој високотехнолошкој опреми, саопштили су званичници ЕУ.

"Овде није реч о војсци ЕУ, нити о трошењу на војску уместо на социјалну безбедност. Ми се суочавамо са све већим претњама и морамо да делујемо", рекао је потпредседник Европске комисије Јирки Катајнен.

Катајнен је нагласио да ће сва распоређена војна средства припадати националним владама.

Главни предлог је инвестициони фонд за одбрану, који би омогућио владама држава чланица ЕУ које уплаћују средства у тај фонд да такође позајмљују средства из њега, објашњава британска агенција.

За сада нема детаља о томе како блок планира да убеди државе чланице да на нови систем пређе са садашњег, у којем многе међу њима следе сопствене војне пројекте и фаворизују локалне произвођаче.

Предлог је да фонд, чије би успостављање изискивало међудржавни споразум, прикупи капитал на финансијским тржиштима издавањем обвезница, с тим да Комисија предлаже да управља фондом, али да нема право власништва над њим.

Европска комисија је саопштила да је време и да се укину ограничења на коришћење буџета ЕУ за војна истраживања, предложивши да се 500 милиона евра годишње троши на иновације почев од 2021.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи