Бан: Све мањи изгледи за блискоисточни мир

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун је рекао да међународна заједница мора јасно да каже да је и даље посвећена мировним преговорима између Израела и Палестинаца, јер изгледи за мир "прете да измакну ван домашаја".

Бан Кимун, чији се десетогодишњи мандат завршава за месец дана, издао је саопштење синоћ уочи састанка Генералне скупштине УН, коју чини 193 земље, поводом Међународног дана солидарности са палестинским народом.

Навео је да су због догађаја последњих година, укључујући два неуспела покушаја да се преговара о споразуму и оружани сукоб, Палестинци и Израелци фрустрирани и разочарани.

"То је ојачало радикале и ослабило умерењаке на обе стрне. Оно што чини ствари још горим је опасан вакум у међународној заједници јер кризе на другим местима одвлаче пажњу светских лидера", навео је Бан.

Палестинци желе да оснују независну државу на Западној обали и појасу Газе, с источним Јерусалимом као главним градом те државе. Израел је освојио све те територије у шестодневном рату 1967. године и на Западној обали и у анектираном источном Јерусалиму сада живи безмало 600.000 јеврејских насељеника.

Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур рекао је да је за свеобухватни мировни споразум неопходно заустављање ширења свих јеврејских насеља и окончање окупације палестинских територија које траје скоро пет деценија. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху би, међутим, пристао само на директне преговоре без постављања предуслова.

Израелска страна такође намерава да задржи велике блокове јеврејских насеља у којима живи већина јеврејских насељеника под својом контролом на основу сваког мировног споразума.

У септембру је четворка блискоисточних мировних посредника коју чине УН, САД, Русија и ЕУ позвала Израел и Палестинце да предузму кораке за повратак преговарачком столу, односно да створе услове за преговоре ка решењу о две државе.

Израелски амбасадор Дани Данон критиковао је Генералну скупштину током седнице у уторак, рекавши да чланови тог тела осуђују Израел сваке године због сукоба, иако је палестинска посвећеност преговорима о споразуму под знаком питања.

Палестински амбасадор је изразио наду да би се до следећег Дана солидарности са палестинским народом трајно решење могло наћи.

Заменик генералног секретара УН Јан Елиасон је осврћући се на сукоб између два народа подсетио да је Палестина примљена у светско тело као земља нечланица 2012, током Бановог мандата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се